Suporturi lombare

Suport lombar poate sa fie definita, i;n general, drept un brau medicinal confectionat dintr-un material special in care sunt cusute mici buzunarase ce contin 4 - 6 tije (balene) din plastic sau metal care formeaza impreuna o armatura ce tine bine fixata coloana vertebrala in zona inferioara, lombo-sacrala.

Spre deosebire de o centura lombara simpla din material elastic, fara tije de intarire si cu un singur sistem de inchidere, asa cum sunt cele folosite cotidian la orele de fitness, o suport lombar sau un corset pentru coloana destinat unor scopuri medicale are obligatoriu doua sisteme de fixare.

Clasificarea suporturilor lombare

  • suporturi elastice simple pentru ameliorare durerilor reduse de la nivelul inferior al coloanei, care nu au neaparat o natura patologica; sunt acele dispozitive recomandabil a fi purtate in timpul unor munci fizice solicitante sau activitati sportive, deoarece reduc riscul producerii unor accidente si elimina micile dureri din zona respectiva;
  • suporturi de sprijin lombar pentru dureri moderate de natura medicala;
  • suporturi de fixare (imobilizare) recomandabile in patologii grave;
  • suporturi (centuri) de fixare si/sau relaxare destinate acelor persoane ce sunt in perioada de refacere dupa nastere sau dupa interventii chirurgicale efectuate la nivelul coloanei;
  • corsete lombare speciale pentru persoanele ce nu manifesta dureri, dar au nevoie de o imobilizare temporara a zonei sau o limitare in miscari.
Mai multe informatii...

Suportul lombo-sacral simpla este un produs ideal a fi purtat nu doar de catre sportivi, de catre aceia ce efectuaza munci fizice grele, ci si de persoanele care stau mult timp asezate pe scaun la birou sau in picioare.

Aceia ce lucreaza la calculator, copiii si tinerii care invata mult, pot ca sa isi deformeze coloana daca au o postura incorecta. La fel se intampla si cu soferii, dar si cu aceia ce stau mult timp in picioare (frizerii, vanzatori, personalul de paza din magazine) .

Cum de cele mai multe ori acestia uita ca sa isi corecteze pozitia pe parcursul orelor petrecute in diverse pozitii defectuoase , este indicat ca, temporar, vreme de cateva zile sau 2-3 saptamani sa poarte o suport lombar sau un corector de postura spate și clavicula, mai ales ca exista modele usoare, special proiectate pentru a fi purtate pe sub haine. In acest fel, nu doar ca postura se indreaptă cu timpul, dar nici nu se mai instaleaza afectiuni grave precum ar fi cele de natura respiratorie, cardiaca sau digestiva.

Cum alegem suport lombar potrivita.

Suporturile se aleg dupa marime, asemeni articolelor vestimentare, mai exact dupa  dimensiunea taliei si inaltimea zonei lombare.

Trebuie mentionat ca exista suporturi lombare moi, semi-rigide sau rigide.

Daca un corset pentru coloana (centura) din neopren pentru sportivi se poate cumpara si fara prescriptie medicala, fie si pentru simplul motiv ca ea se va purta doar o perioada limitata de timp, nu acelasi lucru se poate spune despre suporturile lombare destinate rezolvarii partiale sau totala a unor probleme de sanatate, inclusiv suporturile cu rol corectiv al posturii.

Astfel, este nevoie de o recomandare de la medicul specialist indiferent ca este vorba de alegerea unei suporturi semi-rigide care fixeaza bine zona lombo-sacrala, limiteaza miscarile ample, relaxeaza musculatura paravertebrala, o incalzeste, realizand si un usor masaj ori de suporturi rigide special destinate a se purta dupa o interventie chirurgicala complexa sau dupa traumatisme grave.

Doar un specialist poate sa va recomande suport potrivit pentru dvs. si, in plus, va poate sfatui pertinent si cat timp va trebui ca sa o purtati pentru a putea avea o eficienta maxima.

Reguli generale de folosire a unei suporturi lombare

Un suport lombar nu se poarta mai mult de 6 ore/zi, maxim 2-3 saptamani, deoarece in caz contrar se va inregistra o relaxare mult prea mare a muschilor spatelui.

Suportul nu se poarta in timpul somnului sau cand pacientul se afla in pozitia culcat, deoarece atunci presiunea asupra coloanei este la cote minime.

Corsetul pentru coloana nu trebuie strans foarte tare, deoarece exista riscul de reducere a circulatiei sangelui in zona.

Pentru o purtare confortabila, suporturile lombare se poarta cu piese de lenjerie pe dedesubt, pentru nu a produce rani ale pielii in urma frecarilor.

Produs adaugat a favorite
Produs adaugat in lista de comparare.

Cookie-urile ne ajută să oferim serviciile noastre. Utilizând aceste servicii, acceptați modul în care utilizăm cookie-urile.