Fizioterapie pentru coloana lombara – Cand este utila?

- Categorii: Medicale

Fizioterapie pentru coloana lombara Cand este utila

Zona lombara reprezinta unul dintre cele mai afectate segmente ale coloanei, iar durerile iti pot afecta viata de zi cu zi. Fie ca suferi de discopatie sau de hernie de disc, fie ca ai alte afectiuni similare, mijloacele de tratament trebuie sa fie adaptate la specificul simptomatologiei tale. Insa, in general, exista proceduri de fizioterapie care pot ameliora, gestiona sau trata aceste simptome, intr-un mod rapid si eficient. De aceea, este important sa afli ce este fizioterapia, prin ce se caracterizeaza ea si cum devine utila in procesul de eliminare a durerilor lombare.

Cuprins

Fizioterapie pentru coloana lombara – Tipuri de tratament pentru discopatie lombara

Fizioterapie pentru hernie de disc in zona lombara – Cum se face?

1. Fizioterapie pentru coloana lombara – Tipuri de tratament pentru discopatie lombara

Durerile lombare sunt printre cele mai frecvente tipuri de dureri la nivelul coloanei. In general, acestea sunt cauzate de afectiuni ale muschilor sau ale ligamentelor, de deplasarea discurilor intervertebrale, de herniile de disc, de afectarea nervilor locali sau de alte procese similare. Conform statisticilor, aproximativ 90% din populatia globala sufera de una dintre aceste afectiuni sau manifesta simptome specifice.

Discopatia lombara se instaleaza din cauza unor modificari degenerative care au loc la nivelul discurilor intervertebrale. De regula, acest lucru este provocat de avansarea in varsta, care provoaca pierderea capacitatii discului de a retine apa. Astfel, se produce o degenerare progresiva, care poate fi accentuata de sedentarism sau obezitate. Ca simptomatologie, poti observa dureri insotite de rigiditate si rezistenta scazuta la efort, la stat in sezut sau la stat in picioare. Durerea este localizata, in principal, la nivelul membrelor inferioare si la nivelul zonei lombare. De asemenea, daca radacina nervoasa este afectata, poti experimenta tulburari de sensibilitate, precum furnicaturi sau amorteala. Episoadele de durere sunt intermitente si pot aparea in anumite pozitii sau atunci cand efectuezi anumite miscari (ridicare de greutati, indoirea sau rasucirea trunchiului etc.)

Fizioterapia este o metoda des folosita in tratamentul durerilor lombare, deoarece este usor de aplicat si foloseste curentul electric, lumina (fototerapie), razele ultraviolete (actinoterapia), ultrasunetele sau campul magnetic. Aceste interventii pot reduce durerea, ajutand la relaxarea muschilor (prin generarea unui efect antispastic si vasomotor) si la combaterea durerilor, prin tehnici neinvazive si lipsite de reactii adverse. Cu ajutorul acestora, se poate elimina inflamatia locala si se poate recapata o postura corecta, care previne complicatiile ulterioare.

Sunt mai multe tipuri de terapii care pot fi incercate. De pilda, electroterapia se caracterizeaza prin faptul ca utilizeaza curentul electric ca metoda de prevenire sau de tratament. Aceasta ajuta la reducerea durerii, la oxigenarea tesuturilor, la activitatea circulatiei sanguine si la stimularea nervilor vegetativi, prin intermediul unor impulsuri de diferite frecvente. Terapia cu ultrasunete foloseste ultrasunetele in mor terapeutic, cu ajutorul masajului de inalta frecventa, ce actioneaza asupra pielii, vaselor de sange si asupra tesutului osos. Aceasta are efect fibrolitic, analgezic, relaxant si hiperemiant. Insa, este bine sa stii ca este contraindicata celor care au tulburari de coagulare, tuberculoza, tumori, afectiuni venoase, boli inflamatorii si alte afectiuni similare. Fototerapia utilizeaza lumina si radiatiile infrarosii, pentru a combate durerile de spate, dar nu este recomandat celor care au hemoragii gastrice sau intestinale, boli inflamatorii sau traumatisme recente. Actinoterapia se bazeaza pe emiterea unor raze ultraviolete, care actioneaza, in mod benefic, asupra organismului, dar nu este potrivita pentru cei care au insuficienta hepatica sau renala, lupus, arterioscleroza avansata, tromboflebita sau alte boli de acest tip.

1 Fizioterapie  Tratament pentru discopatie lombara

2. Fizioterapie pentru hernie de disc in zona lombara – Cum se face?

In primul rand, este recomandat sa apelezi la ajutorul unui medic specialist, care sa-ti puna diagnosticul corect. Apoi, el te va directiona catre o metoda terapeutica potrivita pentru tine, bazata pe simptomatologia pe care o prezinti. In cazul in care fizioterapia este tehnica ideala, el iti va spune cum si in ce fel sa faci acest tratament, pentru a avea efectele dorite.

Exista numeroase aparate de masaj si fizioterapie care te pot ajuta in acest sens, dar si accesorii suplimentare, precum perne ortopedice sau aparate de fitness, care te pot sprijini in imbunatatirea fortei musculare si a sustinerii de care are nevoie coloana ta.

2 Fizioterapie pentru hernie de disc in zona lombara Cum se face

In concluzie, fizioterapia poate fi o varianta binevenita in tratarea durerilor lombare, fiind o terapie eficienta, care poate avea efectele dorite. Nu uita sa te asiguri, din punct de vedere medical, ca aceasta este abordarea buna pentru tine. In mod cert, vei gasi optiunea cea mai potrivita!

Sursa foto: Pixabay.com.

Articole recomandate

Distribuie articolul

Produs adaugat a favorite
Produs adaugat in lista de comparare.

Cookie-urile ne ajută să oferim serviciile noastre. Utilizând aceste servicii, acceptați modul în care utilizăm cookie-urile.