Ce este terapia cu laser la rece si care sunt beneficiile ei pentru piele?

- Categorii: Medicale

Terapia cu laser la rece este folosită ca tratament pentru o serie de probleme medicale, printre care și diferite condiții ale pielii. Spre deosebire de laserul folosit pentru intervențiile chirurgicale, laserul terapeutic nu generează căldură, trece ușor prin piele, fără a rupe pielea și fără a provoca disconfort. De aceea este des folosit atât de dermatologi cât și pentru uz casnic, în domeniul cosmetic dar și pentru a trata diferite probleme medicale ale pielii.

În acest articol de blog analizăm principiile terapiei cu laser la rece și vă prezentăm beneficiile acesteia în tratarea condițiilor pielii.

Ce este terapia cu laser la rece?

Conform jurnalului medical, publicat de National Library of Medicine, terapia cu laser la rece (numită si LLLT – low leve laser therapy) stimulează vindecarea pielii, ameliorează durerile și inflamația și restabilește funcțiile normale. Atunci când laserul este expus pe piele, aceasta absoarbe fotonii prin cromoforii mitocondriali. În acest timp în corp au loc diferite reacții: se eliberează oxid nitric de adenozin trifosfat, crește fluxul sanguin iar celulele se oxigenează. În consecință celule Stem se pot activa iar țesutul se repară și se vindecă mai rapid.

terapia cu laser

Spre diferență de terapia cu laser chirurgical, terapia cu laser la rece este non-invazivă. Acest laser emite o singură lungime de undă de lumină, fără a încălzii zona efectuată și fără a aplica alți factori stresanți. De aceea este important de știut că terapia cu laser la rece funcționează doar atunci când se aplică o doză corectă de lungimi de undă ale luminii. De aceea este bine să consultați înainte un specialist care să vă ofere ghidare bazată pe problema dumneavoastră de sănătate.

De exemplu, dacă cineva suferă de o tulburare musculo-scheletică, lungimea de undă aleasă pentru a trata această problemă poate varia între 632 și 904 nm. Ca regulă generală, lungimile de undă care variază între 660 și 905 nm pot pătrunde în piele și pot oferi beneficii atât pentru țesutul moale, cât și pentru cel dur.

Beneficiile terapiei cu laser in dermatologie

În dermatologie, LLLT este folosit atât pentru tratamentul unor condiții ale pielii dar și din punct de vedere cosmetic. Conform jurnalului medical, publicat de National Library of Medicine, această terapie este benefică pentru:

  • vindecarea arsurilor;
  • cicatricile provocate de acnee;
  • cicatricile hipertrofice;
  • stimularea proliferării melanocitelor pentru a reduce depigmentarea; folosit mai ales în tulburările pigmentare precum vitiligo.
  • tratamentul psoriazisului;
  • reducerea ridurilor;
  • tratarea afecțiunilor dermatologice precum zona zoster, hepres, rozacee, eczeme sau dermatită.

terapia cu laser

În domeniul cosmetic terapia cu laser la rece tratează semne cele mai comune ale îmbătrânirii pielii, precum ridurile și liniile fine. În cazul ridurilor și liniilor fine piele își pierde elasticitatea din cauza reducerii producției de colagen. Atât influențele vârstei, cât și cele ale mediului exterior (poluare, radiații UV, etc) sunt responsabile pentru procesul de îmbătrânire a pielii. Studiile arată că laserul terapeutic poate crește producția de colagen, redând astfel elasticitatea pielii.

De asemenea dermatologii folosesc în tratamentele pentru pielea cu acnee o combinație de laser cu lumină roșie și lumină albastră. În timp ce lumina albastră pătrunde în suprafața superficială a pielii și distruge bacteriile, lumina roșie ajunge in țesuturile mai adânci, reducând inflamația și producția de sebum.

Pentru tratamentul depigmentării, studiile arată că laserul poate să reducă nivelul de melanină pentru a trata această problemă.

Efecte secundare și cum să le ocolim

terapia cu laser

Deși unul dintre cele mai mari beneficii ale acestui tratament este acela că oferă posibilitatea corpului să se regenereze fără medicamente, fiind un tratament natural și non-invaziv; este important de reținut că pot exista și efecte secundare, mai ales atunci când nu este folosit corespunzător. Iată câteva metode prin care să evităm efectele secundare:

  • Atunci când folosim laserul, trebuie purtați ochelarii de protecție pentru a nu afecta retina. La ArtroMedicale noi îți oferim laserul terapeutic profesional MW510 Pro Gold RK 6000 HL Portabil împreună cu o pereche de ochelari speciali pe care să îi porți în timpul terapiei.
  • Laserul nu se aplică pe glanda Tiroidă pentru a nu afecta funcțiile acesteia.
  • Femeile însărcinate nu pot folosii laserul deoarece studiile medicale încă nu pot demonstra ce efecte poate avea terapia asupra fătului.
  • Laserul nu poate fi folosit pe leziuni canceroase, pentru a evita riscul proliferării celulelor canceroase. Doar în cazul bolilor terminale laserul se poate utiliza pentru a reduce durerile în tratamentul paliativ.
  • Deoarece această terapie folosește o lumină vizibilă pulsată cu o frecvență joasă, aceasta poate declanșa convulsii la pacienții care suferă de epilepsie, de aceea nu este recomandată celor care suferă de această problemă.
  • Recomandăm ca pacientul să consulte un specialist mereu înainte de a se decide să recurgă la această formă de terapie. Pentru a avea rezultate și a evita efectele secundare, specialistul trebuie să vă cunoască istoricul medical și să vă recomande doza corectă de lungime de undă a luminii și perioada de terapie.

Sperăm că acest articol de blog a răspuns la întrebările cele mai frecvente legate de terapia cu laser la rece în tratamentul condițiilor de piele. Pentru mai multe detalii tehnice legate de Laserul Terapeutic Profesional și oferte vă recomandăm să intrați in magazinul online ArtroMedicale.

Articole recomandate

Distribuie articolul

Produs adaugat a favorite
Produs adaugat in lista de comparare.

Cookie-urile ne ajută să oferim serviciile noastre. Utilizând aceste servicii, acceptați modul în care utilizăm cookie-urile.