Orteza pentru genunchi - Accesoriul util sanatatii oamenilor

- Categorii: Medicale

Orteza pentru genunchi - Accesoriul util sanatatii oamenilor-min

Incheietura genunchiului este una dintre cele mai importante si mai complexe din intreg corpul uman. Ea este formata din articulatia dintre femur si tibie, incorporata intr-o capsula ce contine numeroase ligamente si tendoane ce ofera rezistenta structurala. Genunchiul suporta presiuni uriase in perioada in care corpul sta in picioare (aproximativ 80% din greutatea corpului sprijinindu-se pe aceasta articulatie) si, din aceasta cauza, in anumite imprejurari, in special in cazul sportivilor sau a altor persoane ce desfasoara activitati fizice intense (politisti, pompieri, muncitori), poate aparea o gama diversa de probleme medicale. Printre acestea se numara tendonita, ruptura de ligamente, uzura cartilajelor, artrita, intinderile de muschi, toate extrem de dureroase si care pot impiedica miscarea normala. Pentru reducerea durerii si pentru protejarea incheieturii, o solutie usor de pus in practica este folosirea ortezelor de genunchi.

In articolul de mai jos vei afla ce este orteza pentru genunchi si cum a ajuns ea sa fie utilizata de numeroase persoane care fac efort fizic constant sau care au probleme de sanatate. De asemenea, vei afla de cate tipuri sunt ortezele, cum pot fi alese si ce efect au in reabilitarea ranilor provocate de efortul fizic sportiv.

Cuprins

1. Ce este orteza pentru genunchi?

1.1. Scurt istoric al ortezei pentru genunchi

1.2. Cum functioneaza orteza pentru genunchi?

1.3. Criterii de alegere a ortezei pentru genunchi

2. Tipuri diverse de orteze de genunchi

3. Folosirea ortezelor in afectiunile medicale ale sportivilor

1. Ce este orteza pentru genunchi?

Orteza pentru genunchi este un dispozitiv medical, construit din plastic, panza si metal, care are drept rol sprijinirea articulatiei genunchiului, fie pentru a preveni aparitia unor rani, fie pentru a indeparta problemele acestei articulatii. Incheietura genunchiului permite flexarea piciorului inainte si inapoi, dar si o miscare circulara, ceea ce face ca posibilitatea aparitiei unor probleme in aceasta zona sa fie destul de mare. Prin suportul oferit de orteze, presiunea asupra diverselor parti este micsorata si nu sunt permise anumite miscari care ar putea sa distruga sau sa uzeze cartilajele, tendoanele si ligamentele.

In functie de necesitati exista variante potrivite problemelor minore, cum ar fi cele de tip ciorap, care se prezinta sub forma unui manson elastic, ce preseaza zona incheieturii, ortezele care inconjoara genunchiul si-l sustin prin folosirea unui sistem de benzi infasurate in jurul genunchiului, care comprima foarte bine ligamentele si muschii, potrivite pentru probleme medii ale incheieturii si cele cu balamale, care sunt formate din doua parti rigide, ce se fixeaza dedesubtul si deasupra incheieturii si printr-un sistem de balamale ce ofera sprijin si stabilitate. Acestea din urma sunt folosite in tratarea problemelor grave, in urma recomandarii medicului.

orteza de genunchi-min

1.1. Scurt istoric al ortezei pentru genunchi

Ortezele sunt folosite in medicina de cateva sute de ani, dar zona genunchiului nu a intrat in atentia medicilor decat in anii ‘60, cand un celebru doctor american, Robert F. McDavid, a realizat un dispozitiv special conceput pentru un jucator de fotbal american Joe Namath, pe care l-a purtat in timpul unui meci de Super Bowl in 1967.

In anii ‘70, dispozitivul a devenit tot mai folosit de catre jucatorii de fotbal american, ca pe o solutie minune de protejare a genunchilor, atat de expusi loviturilor in acest sport de contact. In anii ‘90 a avut loc trecerea din zona profesionista catre zona amatorilor, dispozitivele fiind intalnite astazi in majoritatea magazinelor sportive.

orteza pret-min

1.2. Cum functioneaza orteza pentru genunchi?

In mod normal, componentele articulatiei genunchiului functioneaza ca un sistem unitar, fara probleme, permitand mersul si o serie intreaga de miscari necesare pentru munca sau pentru desfasurarea activitatilor sportive. In anumite cazuri, de obicei in urma unor lovituri sau a suprasolicitarii zonei, dar si o data cu inaintarea in varsta, diversele parti ale incheieturii se uzeaza si nu mai reusesc sa stabilizeze corpul asa cum ar trebui.

In plus, in aceste situatii apare si o durere cronica, extrem de puternica si de greu de suportat, ce nu trece in urma folosirii calmantelor obisnuite. Medicii sportivi au studiat aceste situatii si au realizat diverse tipuri de echipamente, care sa suplineasca uzura diferitelor componente ale articulatiei si care sa ajute corpul sa reziste uzurii si sa vindece zona.

Din acest punct de vedere, ortezele ofera, in primul rand, o compresie a zonei si nu permit miscarile haotice improprii ale articulatiei. In al doilea rand, prin folosirea unui sistem de balamale, o partea din greutatea corpului este transferata catre parti mai rezistente ale piciorului, scutind, astfel, incheieturile sensibile de o uzura suplimentara. Un al treilea rol al ortezelor este imbunatatirea circulatiei sangvine in zona si pastrarea caldurii corpului, elemente care grabesc vindecarea naturala.

1.3. Criterii de alegere a ortezei pentru genunchi

orteza genunchiul-min

Din multitudinea de echipamente existente pe piata alegerea celei potrivite trebuie sa fie facuta tinand cont de anumite criterii, cel mai important dintre ele fiind sfatul medicului sportiv sau a medicului specialist (ortoped). Acestia vor sti, cu siguranta, ce echipament este potrivit, cat timp va fi purtat si in ce conditii.

Cele mai importante criterii de alegere a unei orteze sunt:

  • Tipul de orteza (fixa sau mobila). Ortezele fixe sunt de tip elastic, sub forma unui tub cu lungimi diverse, care se trag peste gamba, genunchi si coapsa si care tin strans la un loc ligamentele si celelalte componente ale articulatiei. Ortezele mobile au doua parti distincte, una fixata pe coapsa si una pe gamba, conectate printr-un sistem care transfera o parte a greutatii pe langa articulatia genunchiului;
  • Stilul (cele de tip manson, ortezele care inconjoara genunchiul, cele cu balamale sau de tip magnetic). Cele de tip manson sunt accesibile ca pret, semanand cu un ciorap fara varf, care compreseaza si incalzeste zona genunchiului. Se folosesc mai ales ca preventie, dar si pentru tratarea unor dureri minore. Ortezele care inconjoara genunchiul se fixeaza foarte usor, fiind dotate cu niste benzi velcro sau cu cureluse reglabile. Se pot utiliza si pe piciorul umflat, datorita posibilitatii lor de reglare. Orteza cu balamale este folosita in cazuri mai grave pentru tratarea problemelor de cartilaj sau chiar in cazul artritei. Pot fi reglate in ceea ce priveste flexarea si extensia, nepermitand in acest mod atingerea unor unghiuri improprii. O noutate in privinta ortezelor este magnetul cu rol de grabire a vindecarii;
  • Materialul de constructie (bumbac, poliester, aluminiu, neopren). Se recomanda alegerea unor materiale usor de suportat de organism, deoarece in multe cazuri ortezele vor fi purtate o perioada lunga de timp. In aceasta privinta, bumbacul in amestec cu elastanul are efecte pozitive. Un alt material dorit este neoprenul care rezista si la apa, putand fi utilizat in sporturile acvatice. In privinta pieselor rigide un material cautat este aluminiul ieftin si usor, dar cele mai bune rezultate sunt oferite de folosirea fibrei de carbon, cu o rezistenta mult mai mare si cu o greutate minima;
  • Nivelul de suport (de la 1 la 3, unde 1 are un grad de sustinere foarte mic, fiind foarte elastice, iar 3 are un grad de sustinere foarte mare). Ortezele de nivel 1 sunt cele de tip ciorap, folosite mai ales profilactic, cele de nivel 2 au elasticitate mai mica si o rigiditate sporita, fiind potrivite pentru probleme medii, iar cele de nivel 3 sunt cele cu balamale, care preiau cel mai bine sarcina asupra genunchiului, dar au o greutate sporita si limiteaza uneori intr-un mod puternic miscarile;
  • Marimea (in general, majoritatea tipurilor sunt reglabile, fiind potrivite pentru diferite marimi ale piciorului). In functie de varsta persoanei care trebuie sa poarte orteza, sunt identificate 2 categorii: pentru copii si pentru adulti. Ambele categorii au un oarecare grad de reglare, asa ca, de regula, sunt potrivite indiferent de marimea piciorului. Important este ca dupa fixare orteza sa permita circulatia sangelui si sa sustina in mod corect incheietura. Cu siguranta, un anumit grad de inconfort va fi simtit, dar asta inseamna ca orteza isi face treaba (altfel, daca nu se va simti nimic, atunci ea va fi larga si nu va oferi sprijinul necesar).
  • Rolul pe care il indeplinesc (profilactice, functionale, de reabilitare si pentru artrita).

orteza-min

2. Tipuri diverse de orteze de genunchi

In magazinele sportive se intalneste o varietate larga de produse, potrivite pentru situatii diverse, atat ca protectie la lovituri, cat si ca element ajutator in vindecare, scaderea inflamatiei si a durerilor. Alegerea trebuie sa fie facuta in concordanta cu situatia intalnita, nefiind recomandat ca un astfel de produs sa fie purtat daca nu este cazul.

  • Orteze de genunchi profilactice

Acest tip de orteza este purtat, in special, de sportivi care solicita incheietura genunchiului in mod constant si puternic si are drept principal rol protejarea ligamentelor, cum ar fi cel median colateral. Se remarca prin rezultatele foarte bune si prin impiedicarea recidivei in cazul unei probleme la acest ligament multi dintre sportivii care au trecut printr-o astfel de problema alegand sa poarte orteza profilactica tot restul carierei sportive.

  • Orteze de genunchi functionale

Ortezele functionale au drept scop sprijinirea genunchiului cu probleme aparute in urma unor lovituri suportate in timpul activitatilor sportive sau chiar in cazul unor cazaturi. Ele functioneaza prin preluarea presiunii de pe partile incheieturii, impiedicand in special miscarea de rotatie care ar putea duce la recidiva.

  • Orteze de genunchi pentru reabilitare

Ortezele de genunchi pentru reabilitare sunt purtate de persoanele care au trecut printr-o operatie sau care au avut o lovitura puternica in zona aceasta. Ele limiteaza miscarea genunchiului impiedicand pe cele care ar putea sa dauneze vindecarii sau care ar distruge reparatiile facute de chirurg. Sunt eficiente in cazuri medii spre grave, protejand ligamentele din incheietura genunchiului si permitandu-le sa se vindece fara probleme.

  • Orteze pentru genunchi cu artrita

Artrita este o boala foarte serioasa, care se manifesta prin uzura accentuata a zonelor articulatiei, in special a cartilajelor. Pentru persoanele aflate in aceasta situatie exista orteze special construite pentru a prelua greutatea corpului si a o transmite catre gamba, in asa fel incat genunchiul sa nu fie afectat. De asemenea, ortezele impiedica indoirea genunchiului in unghiuri care ar fi dureroase.

Efecte pozitive au fost observate la folosirea acestui dispozitiv in cazul unor boli neuromusculare, care provoaca instabilitatea genunchiului. Slabiciunea unor muschi care participa la miscare poate fi tinuta sub control, permitand persoanelor sa mearga fara a aparea riscul unor cazaturi grave.

3. Folosirea ortezelor in afectiunile medicale ale sportivilor

Multe dintre problemele pe care le intampina sportivii cu privire la sanatatea articulatiilor sunt legate de genunchi, existand in aceasta ordine de idei probleme ale ligamentelor ale meniscului si ale componentelor patelofemurale. Medicii sportivi recomanda aceste echipamente in trei imprejurari diferite.

  • Minimizarea aparitiei ranilor (in cazul atletilor care au articulatii ale genunchilor slabe sau care practica sporturi de contact);
  • Reabilitarea ligamentara dupa operatiile de reconstructie;
  • Tratamentul genunchiului instabil.

orteza genunchi-minEchipamentele sunt construite tinand cont de factorii biomecanici ce stau la baza miscarii genunchiului, dovedindu-se a fi unele cu beneficii reale, usor de purtat si cu preturi accesibile. Cele mai bune rezultate in privinta ortezelor profilactice au fost in cazul prevenirii problemelor la ligamentul median colateral si la cel cruciat anterior, precum si la grabirea vindecarii in cazul unor interventii la aceste ligamente. Studiile medicale au aratat ca perioada de vindecare in aceste cazuri este mult redusa, atunci cand e purtata orteza potrivita si de buna calitate. In plus, se poate preveni cu succes recidiva daca ea este folosita si dupa vindecare.

In concluzie, orteza pentru genunchi reprezinta pentru toata lumea un echipament medical esential sanatatii, nu doar pentru lumea sportiva, ci si pentru persoanele care au trecut printr-o lovitura in aceasta zona sau pentru cei care sufera de anumite probleme medicale, ca de exemplu uzura cartilajelor sau osteoporoza. Purtarea ortezei in urma sfatului primit de la medic s-a dovedit a fi benefica pentru sanatate, micsorand in mod sensibil perioada de vindecare si sansele de recidiva ale anumitor rani ale componentelor articulatiei genunchiului.

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Articole recomandate

Distribuie articolul

Produs adaugat a favorite
Produs adaugat in lista de comparare.

Cookie-urile ne ajută să oferim serviciile noastre. Utilizând aceste servicii, acceptați modul în care utilizăm cookie-urile.